Deals staan vaker op losse schroeven

Nu de Europese Centrale Bank de rente verder heeft verlaagd, lijkt het een mooie tijd te worden voor fusies en overnames. Maar niets is minder waar, want de zorgen over economische ontwikkelingen overheersen.

Dit is alvast de overtuiging van Mike Nawas, associate professor Financial Markets bij Nyenrode Business Unversiteit. Hij ziet de economische onzekerheid toenemen.

 “De zorgen over de economie komen, vanuit Europees perspectief gezien, van de handelsoorlog, het toenemend protectionisme en de inzakkende groei van Duitsland en andere Europese landen.’, zijn volgens Mike Nawas de voornaamste redenen van deze onzekerheid.

Hierdoor zijn de bedrijven zich meer bewust van een mogelijke downside die een overname met zich mee kan brengen.

“De due diligence wordt zwaarder opgetuigd en je ziet dan ook dat het over het algemeen langer duurt om deals te sluiten. En er ketsen meer transacties af. Je ziet ook dat de verkopende partijen minder eisen kunnen stellen aan de deal. Waar een jaar geleden nog sprake was van een seller’s market, is er tegenwoordig meer en meer sprake van een buyer’s market waar kopers meer en meer eisen kunnen stellen aan de voorwaarden van de overname.”, brengt professor Nawas naar voor.

Daartegenover staat dat de banken nog positief zijn t.o.v. overnamefinanciering.

“Dat komt omdat de rente zo laag staat. Ze zijn op zoek naar risicovollere leningen die hen rendementen kunnen bezorgen die ze met andere, minder risicovolle leningen vaak niet kunnen behalen.”, besluit Mike Nawas.


Bron : cmweb.nl