Meer dan één op drie overnames in België wordt gerealiseerd door private equity- of durfkapitaalfondsen.

De bevindingen zijn gebaseerd op 446 Belgische fusies en overnames van niet-beursgenoteerde bedrijven in de periode 2016-2020. De totale dealwaarde van alle transacties is 25 miljard euro.

In de vijfde editie van deze survey komen volgende interessante bevindingen naar voor:

  •  In 36% van de overnames zijn private equity- en durkkapitaalfondsen betrokken (voor deals > 100 mio euro loopt dit zelfs op tot 59%).

  • Een overnameproces duurt meestal tussen de 7 en 9 maanden.

  • Het niet-concurrentiebeding heeft meestal een duurtijd van 3 jaar.

  • In 29% van de deals werd er gebruikt gemaakt van een veiling systeem (voor de grotere deals is het zelfs 76%). Een stijgende trend in vergelijking met de vorige editie.

  • Een andere trend in opmars zijn de ‘locked box’-deals (57% van de transacties), waarbij de overnameprijs wordt vastgelegd op basis van de ‘foto’ van de onderneming op één bepaalde datum, en nadien niet meer wordt aangepast. Het succes van de locked box hangt samen met de opmars van veilingen, omdat de techniek het makkelijker maakt verschillende biedingen met elkaar te vergelijken.

  • Voor het eerst blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de M&A deals in België (57 %) werkt met uitgestelde betalingen. In de meeste gevallen gaat het over een “earn-out” regeling,waarbij de verkoopprijs nog kan variëren in functie van het behalen van bepaalde doelstellingen door het verkochte bedrijf.

  • Het afsluiten van gespecialiseerde verzekeringen voor verklaringen en waarborgen (Warranty and indemnity (W&I) insurance) is een laatste stijgende trend, goed voor een kwart van de deals. 

Bron: survey advocatenkantoor Contrast & De Tijd

Photo by Cytonn Photography on Unsplash