Waarborgregeling PMV ondersteunt recordaantal overnames

Vorig jaar werden 646 overnames mogelijk gemaakt met de waarborgregeling van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, een record. Ook de win/win-leningen kennen een steeds groter succes.


De waarborgregeling van de Vlaamse overheid komt er op neer, indien je als ondernemer zelf niet over voldoende waarborgen beschikt, dat het Waarborgfonds hieraan kan tegemoetkomen en dit tot 75% van het financieringsbedrag. De ondernemer betaalt hiervoor een éénmalige premie.

Zo neemt het Vlaams Gewest een deel van het risico over van de bank. Van de 2.007 verstrekte waarborgen werden er 646 gebruikt om een overname te financieren (32%), goed voor bijna 116.051.096 euro aan waarborgen. Dit is een groei van 40%  ten opzichte van 2018.

Ook het aantal Win/win-leningen, een fiscaalvriendelijke financieringsvorm voor vrienden en familieleden van ondernemers, piekte vorig jaar. Via deze leningen werden 272 overname mee gefinancierd. Een particulier kan tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse KMO gedurende een looptijd van 8 jaar.

bron: dvo.be