Belangrijkste M&A trends van de afgelopen 10 jaar in België

De M&A Monitor is aan zijn 10de editie toe. Tijd om even stil te staan bij de belangrijkste evoluties van de overname markt en wat de voornaamste toekomstige trends zijn.

Stijgende trend in multiples (marktgebaseerde waardering): in 2013 was de gemiddelde multiple (ondernemingswaarde/EBITDA) 5,1 in 2023 was dit 6,7. 

Verder professionaliseren van M&A advies: er is een algemene consensus dat bij het afsluiten van deals er meer en meer gebruik wordt gemaakt van een professionele ondersteuning.

Focus op inkomstengroei: overnemers zoeken steeds vaker bedrijven die hen kunnen helpen bij het realiseren van inkomstengroei op lange termijn in plaats van kostenbesparende efficiëntieverbeteringen.

M&A markt is “seller friendly”: Door de recente goede economische situatie was er een sterke vraag naar bedrijven die openstonden voor een overname.

Belgische overnemers op buitenlands overnamepad: er is een trend dat Belgische ondernemers meer en meer hun kans wagen in het buitenland.

Welke zijn de belangrijkste te verwachten trends voor de komende jaren?

Proactieve dealmaking: Fusies en overnames zullen nog meer een integraal onderdeel worden van de groeistrategie van een bedrijf in plaats van een opportunistisch fenomeen.

Actief vertrouwen op data-analyse: toekomstige kopers zullen in toenemende mate zullen vertrouwen op data-analyse om potentiële transacties te identificeren en af te sluiten.

Op zoek naar overnamedoelen buiten de Belgische grens: Belgische overnemers zullen actiever buiten de grenzen zoeken naar potentiële deals.

Een duidelijke strategie over milieufactoren bij het nemen van acquisitiebeslissingen: milieu en klimaat zullen een belangrijke rol spelen in het nemen van overnamebeslissingen

 Bron: M&A Monitor 2023-Vlerick Business School
image source: Istockphoto.com