De overnamemarkt groeit sterk in België

Het eerste kwartaal van 2021 was een recordkwartaal. “Dat komt door de transformatie van de economie, de jacht op rendement en meer economische houvast”, zegt Koen Dejonckheere, CEO van de Gimv.

In de Benelux geven de cijfers éénzelfde trend, met 217 deals, goed voor een waarde van 18,8 miljard euro. Dit is in waarde een verviervoudiging tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.


Bron: “Evolutie waarde overnames in eerste kwartaal in miljard dollar” Merge rmarket

De snelheid waarmee de overnamemarkt zich herpakte is vrij verrassend. “Vorig jaar rond deze tijd zaten we er met een klein hartje bij’, zegt Koen Dejonckheere. “Door het herstel van de economie kunnen de bedrijven opnieuw betrouwbare prognoses maken en hebben ze zicht op de evolutie van hun activiteiten.” Dat is een belangrijke factor voor wie wil bieden.

Er stroomt steeds meer geld naar de private equity-fondsen. Pensioenfondsen stoppen steeds meer geld in die fondsen in de hoop hogere rendementen te halen om hun pensioenverplichtingen na te kunnen komen. Daarbovenop helpen gespecialiseerde kredietfondsen kopers aan goedkoop geld.

En ook de industrie beweegtonder impuls van de politiek. “De hele economie moet groener en duurzamer, en dat brengt investeringen mee. Duurzaamheid betekent ook kortere aanvoerlijnen. Bedrijven investeren weer hier in machines en fabrieken. Ze rekenen minder op het goedkope China”, zegt Dejonckheere.

Die drie factoren – herwonnen zichtbaarheid, veel en goedkoop geld en de industriële transformatie zullen het aantal deals alleen maar laten toenemen.

Bron: De Standaard

Photo by Adeolu Eletu on Unsplash