Dit zijn de grootste uitdagingen in het dealproces in 2023

Volgens een Nederlands marktonderzoek zal in 2023 het eens worden over de overnameprijs de voornaamste uitdaging zijn om tot een deal te komen.

Welk deel van het M&A-proces wordt de komende 12 maanden het moeilijkst? 

  • Kloof tussen verwachte prijs en biedingen

Volgens 57 % van de respondenten koos voor ‘het eens worden over prijs/waardering'. Dit heeft voornamelijk te maken met overlaters die nog vasthouden aan bepaalde prijsverwachtingen en kopers die reeds rekening houden met veranderende omstandigheden. Hierdoor bestaat de kans dat er een grotere mismatch is en overnames mislukken. Het is niet uitgesloten dat er meer gegrepen wordt naar creatieve oplossingen met o.a. earn-outs om de kloof qua prijs kleiner te maken.

  • Verkrijgen van financiering

26 % van de respondenten verwacht dat het krijgen van financiering de grootste bottleneck in het dealproces zal zijn. Bij hogere rentes en onzekere economische omstandigheden is het lastiger om financiering los te krijgen bij de banken. 

Hoe zullen bedrijven het M&A-risico in de komende 12 maanden verlagen?

Volgens 33% van de respondenten zullen de bedrijven selectiever te werk gaan bij het uitkiezen van hun targets. Striktere financiële voorwaarden onderhandelen staat op nummer 2 (24 %), uitgebreidere due diligence op 3 (18 %) en ‘verbeteren pre-deal voorbereiding’ op plaats 4 (16 procent). Duidelijk is dat respondenten op een breed vlak de risico's bij acquisities willen verminderen.

Bron: M&A Trendonderzoek